Na hlavný obsah

Nőtt a pszichiátrián kezelt betegek száma tavaly

A pszichiátriai járóbeteg-rendelőkben tavaly csaknem 418 ezer személyt vizsgáltak meg. Az ezt megelőző évhez képest ez 10,7 százalékos növekedést jelent.

Nőtt a pszichiátrián kezelt betegek száma tavaly
Foto: TASR

A betegeket tavaly leggyakrabban affektív zavarokkal diagnosztizálták, derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) által közzétett adatokból. „Ezt követték a neurotikus, stresszel kapcsolatos és szomatoform zavarok, amelyek a páciensek 27,2 százalékát érintették, valamint az organikus mentális zavarok, beleértve a tüneti zavarokat is“ – tette hozzá az NCZI.

A három leggyakoribb diagnóziscsoport esetében a nők száma meghaladta a férfiakét. A férfiak viszont a pszichoaktív szerek használata okozta mentális és viselkedési zavaroknál domináltak.

„Megelőző jellegű ambuláns járóbeteg-ellátásban 6350 személy részesült, közülük legnagyobb arányban az alkohol- és kábítószer-ellenes megelőzésben“ – tette hozzá a központ.

Mentális zavart tavaly csaknem 68 ezer személynél diagnosztizáltak először. „Ez 6,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest“ – jegyezte meg az NCZI.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban