Na hlavný obsah

Az 1956-os forradalom kitöréséről emlékeztek meg október 23-án Magyarországon

Délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás kíséretében vonták fel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából.

Az 1956-os forradalom kitöréséről emlékeztek meg október 23-án Magyarországon
Foto: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök Veszprémben kordon mögött mondott beszédet ebből az alkalomból, ahol többek közt azt mondta: „A Szovjetunió reménytelen volt, az Európai Unió még nem az.“

Az ellenzéki pártok vasárnap óta jelentkeznek be különféle helyszínekről és eseményekről. A Momentum parlamenti ellenzéki frakciójának egy csoportja például vörös festékkel festette le a magyar kormány budai székháza körül felállított fémkorlátokat. A 24.hu szerint ezzel tiltakoztak az ellen, hogy Orbán jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami szerintük szembeköpi az 1956-os forradalom hőseinek emlékét. Több civil szervezet és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pedig a magyar főváros szívében, az Oktogonon tart rendezvényt hétfő este.

Az 1956-os magyarországi forradalom október 23-án tört ki. A nagyobb politikai szabadságot követelő diákok békés tiltakozásához fokozatosan csatlakoztak az értelmiségiek, munkások és parasztok, akik a sztálini elnyomás évei után szabadságot követeltek. A tüntetések fegyveres ellenállássá nőtték ki magukat, de a szovjet katonák leverték a forradalmat, közel 3000 áldozatot, 12 000 sebesültet és mintegy 200 000 nyugatra menekülőt hagyva maguk után.

A magyar Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

(TASR, HVG, 24.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban