Na hlavný obsah

Elhunyt Sólyom László

81 éves korában meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár.

Elhunyt Sólyom László
Foto: MTI/Kovács Tamás

Szlovákiában a legtöbben annak az incidensnek a kapcsán emlékezhetnek a korábbi magyar államfőre, amikor 2009-ben a szlovák hatóságok nem engedték belépni Szlovákia területére.

Köztársasági elnöki tisztsége alatt több törvényt küldött az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra, illetve küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, így többek között az állami vagyonról szóló törvényt és az új polgári törvénykönyvet is.

A 2010-es országgyűlési választások után az értelmiségiek egy köre nyílt levélben kérte a leendő parlamenti képviselőket, hogy Sólyom Lászlót válasszák meg újabb ciklusra köztársasági elnöknek. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azonban Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét javasolta a Fidesznek a köztársasági elnöki posztra.

Számos elismerése mellett 1999-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével, 2003-ban Nagy Imre-érdemrenddel, 2005-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje a lánccal, 2013-ban Magyar Szabadságért díjjal tüntették ki.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban