Na hlavný obsah

ENSZ: a jövőben újabb migrációs hullámok várhatók

Az éghajlatváltozás, a fegyveres konfliktusok és egyéb okok miatt egyre többen próbálnak meg szerencsét próbálni máshol a világon, emiatt újabb migrációs hullámok várhatók a jövőben is

ENSZ: a jövőben újabb migrációs hullámok várhatók
Foto: SITA/Salvatore

Mindezt Amy Pope, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) október elsejével hivatalba lépett új főigazgatója jelentette ki hétfőn Genfben.

Az IOM – amelyet az ENSZ migrációs ügynökségének is neveznek – alapelve szerint a globális migráció hasznos mind az illegális határátlépést elkövető személyeknek, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.

Amy Pope, aki korábban a washingtoni Fehér Ház tanácsadójaként is szolgált, úgy vélte, hogy a migráció valós nyertesei a fejlett gazdaságok, hiszen a bevándorlás elősegíti az innovációt, megoldásként szolgál a jóléti államok elöregedő társadalmainak problémáira, ideértve az alacsony születési számot és a munkaerőhiányt.

„Ha tényleg meg akarjuk akadályozni, hogy ezek az emberek rozoga csónakokkal induljanak útnak a Földközi-tengeren és meghaljanak, átfogóbb megközelítést kell alkalmaznunk” – mondta Pope, megismételve, hogy elsősorban a legális migrációs útvonalak kiszélesítése és biztonságosabbá tétele lenne szükséges, ugyanakkor emlékeztetett: „többet kell fektetni az oktatásba és a tudásba is, hogy több embernek legyen jövőképe a hazájában”. Pope bejelentette, hogy első hivatalos útja Etiópiába vezet, ahol az Afrikai Unió Bizottságával tárgyal, majd Brüsszelbe utazik, ahol magas rangú uniós képviselőkkel fog egyeztetni az illegális migráció kezeléséről szóló megállapodásról.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban