Na hlavný obsah

Megkezdődött Szlovákia történetének kilencedik parlamenti választása

Reggel 7 órakor országszerte megkezdődött a parlamenti választás, amely immár a kilencedik Szlovákia történetében. A 4,3 tized millió szavazásra jogosult állampolgár 24 párt és mozgalom, valamint egy választási koalíció, illetve azok jelöltjei közül választhat.

Megkezdődött Szlovákia történetének kilencedik parlamenti választása
Foto: SITA/Martin Medňanský

A választó a személyi igazolványával igazolja magát a választási bizottságnak, ezután megkapja a szavazólapokat és egy üres borítékot. A szavazólapot kötelező a szavazófülkében kitölteni és a borítékba tenni. Csak egy párt listáját lehet a borítékba tenni, különben érvénytelen lesz a szavazat.

A listán maximum négy jelölt sorszámát lehet bekarikázni. Ha a választó többet karikáz, a pártra adott szavazata akkor is érvényes, csupán a jelöltekre adott preferenciaszavazatai nem számítanak. Végül a borítékot az urnába kell helyezni.

A Statisztikai Hivatal az eredményeket a volbysr.sk oldalon közli 22 órától, illetve akkortól kezdve, amikor az utolsó szavazóhelyiség is bezárt. Az előzetes eredményeket 10 percenként frissítik majd az oldalon. A hivatalos végeredmény azután kerül fel az oldalra, hogy azt az állami választási bizottság véglegesíti és hivatalosan jóváhagyja, erre általában vasárnap dél körül kerül sor.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban