Na hlavný obsah

Azerbajdzsán nem vet véget a hadműveletnek, amíg le nem számol a szeparatistákkal Hegyi-Karabahban

Azerbajdzsán hadművelete Hegyi-Karabahban akkor ér véget, ha az örmény szeparatisták "leteszik a fegyvert", mondta Ilham Alijev, Azerbajdzsán köztársasági elnöke Antony Blinken amerikai külügyminiszternek egy telefonbeszélgetésben az elnöki hivatal közleménye szerint.

Azerbajdzsán nem vet véget a hadműveletnek, amíg le nem számol a szeparatistákkal Hegyi-Karabahban
Az azeri támadásokban megrongált épület Hegyi-Karabahban. Foto: SITA/AP

Az azeri védelmi minisztérium korábban arról tájékoztatott több mint 60 örmény szeparatista katonai állás felett vették át az ellenőrzést a térségben. A szeparatisták szerint az azeri haderő tüzérséggel, repülőgépekkel és drónokkal támadta a területet.

Az azeri államfő szerint a Hegyi-Karabahban élő örmények képviselőit többször hívták tárgyalóasztalhoz, de elutasították a meghívásokat.

A helyi hatóságok eddig 27 halálesetről számoltak be, köztük két civil is életét vesztette az offenzíva következtében. Oroszország közölte, hogy 2000 békefenntartójuk civileket menekített ki és elsősegélyt biztosított.

Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsán része, de a 90-es évek kezdete óta örmények fennhatósága alatt van. 2020-ban hat hetes háború során Azerbajdzsán visszafoglalta Hegyi-Karabah néhány területét, majd Örményországgal fegyverszüneti megállapodást írt alá, Oroszország közvetítésével.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban