Na hlavný obsah

Tunézia megtiltotta a beutazást az európai parlamenti küldöttségnek

Tunézia megtiltotta az EP küldöttségének a területére való belépést, miután egyes képviselők bírálták a Brüsszellel az illegális migráció megállítására kötött megállapodást.

Tunézia megtiltotta a beutazást az európai parlamenti küldöttségnek
Foto: TASR

Az Európai Parlament külügyi bizottságának tagjai csütörtökön indultak volna az észak-afrikai országba, a tunéziai külügyminisztérium azonban közölte, hogy nem léphetnek be az ország területére.

Az EU és Tunézia júliusban stratégiai és átfogó partnerségről szóló egyetértési megállapodást írt alá a migrációval kapcsolatos együttműködés megerősítése érdekében. A megállapodás alapján az Európai Bizottság 900 millió euró összegű pénzügyi támogatást kezd nyújtani a gazdasági válsággal küzdő észak-afrikai országnak. Ezért cserébe Tunéziának erőteljesebben kellene fellépnie az embercsempészek és az illegális migráció ellen, hogy csökkentse az országból Európába távozók számát.

Baloldali EP-képviselők azonban a héten bírálták az EU-t, amiért megállapodást kötött az egyre inkább tekintélyelvű tunéziai kormánnyal, amelyet azzal vádolnak, hogy rosszul bánik a szubszaharai Afrikából érkező migránsokkal.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban