Na hlavný obsah

Új globális adót javasolnak az afrikai országok az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására

Az afrikai országok vezetői szerdán új globális adókat javasoltak az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Tették ezt egy nyilatkozatban, amely a novemberi dubai COP28 klímacsúcson a csoport alapügye lesz a tárgyalások során.

Új globális adót javasolnak az afrikai országok az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására
Foto: SITA/AP

A nairobi nyilatkozat a háromnapos, Kenyában tartott afrikai éghajlatváltozási csúcstalálkozón született meg. A megbeszélések főként arról szóltak, hogyan lehet forrásokat szerezni annak érdekében, hogy Afrika alkalmazkodni tudjon az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekhez, megőrizze természeti erőforrásait és fejleszthesse a megújuló energiaforrásokat.

Bár az éghajlatváltozás hatásai Afrikát érintik a legsúlyosabban, a kontinens vezetői szerint csak a szükséges finanszírozás mintegy 12 százalékát kapják meg. Míg a szervezők a csúcstalálkozót megelőzően a piaci alapú megoldásokat, például a karbon-ellentételezéseket hangsúlyozták, a végső nyilatkozatban inkább azt követelték, hogy a legnagyobb szennyezők biztosítsanak több forrást a szegényebb nemzetek megsegítésére.

(ctk, vg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban