Na hlavný obsah

Szabadság és elrendeltség: Mitől nyílt egy társadalom?

A nyílt társadalom fogalmát téves interpretációk övezik.Komoly hagyománya van az eszmetörténetben ennek a filozófiai elméletnek, amelynek koncepciója a jézusi emberség kötelmével rokon.

Szabadság és elrendeltség: Mitől nyílt egy társadalom?
Karl Rajmund Popper osztrák származású filozófus, a nyílt társadalom elméletének egyik úttörője. Foto: adamsmith.org

A Soros György nevével fémjelzett alapítványok Európai Unióban történő tervezett leépítése kapcsán azt boncolgatjuk, vajon mit takar a nyílt társadalom fogalma. Az utóbbit még 1945-ben megjelent nagy hatású művében alkotta meg Henri Bergson francia gondolkodó munkásságához kapcsolódóan Karl Rajmund Popper osztrák származású filozófus, akinek a későbbi neves és megosztó filantróp Londonban az egyik tanítványa volt az egyetemen.

A szintén Közép-Európában, Bécsben született és hazájából szintén a fasizmus elől elmenekült gondolkodó társadalomszemlélete nagy hatást gyakorolt a magyar születésű diákjára. A későbbi szupergazdag üzletember ezért is nevezte el 1984-ben létrehozott jótékonykodó szervezetét, a világ egyik legnagyobb filantróp csoportját a mesterének tartott filozófus kulcsfogalma nyomán.

Vajon mitől nyílt egy társadalom, mi áll a filozófiai elmélet középpontjában és miért válthat ki a koncepció, illetve vízió ellenszenvet és elutasítást a világ egyes helyein.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban