Na hlavný obsah

SaS: Michal Aláčot el kell távolítani az SIS éléről

Az SaS arra számít, hogy a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa augusztus 18-i, pénteki ülésének eredménye a Szlovák Információs Szolgálat igazgatójának, Michal Aláčnak a menesztése lesz. A párt szerint elfogadhatatlan, hogy vádlott álljon a titkosszolgálat élén - tájékoztatott Ondrej Šprlák pártszóvivő.

Juraj Krúpa
Foto: SITA

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóját a kormány javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, illetve menti fel.

„Bízunk benne, hogy a biztonsági tanács ülésének eredményeként kormányülést hívnak össze, amelyen javaslatot tesznek Michal Aláč menesztésére az SIS igazgatói posztjáról“ – szögezi le Juraj Krúpa (SaS) parlamenti képviselő.

Elmondása szerint pártja szükségesnek tartja, hogy ezzel a lépéssel is legalább részben helyreállításra kerüljön a jogállamiságba vetett bizalom.

A Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát (BR SR) rendőri beavatkozások kapcsán Ódor Lajos miniszterelnök hívta össze. Ezt Zuzana Čaputová államfő kérte, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) augusztus 17-i, csütörtök kora reggeli beavatkozására reagálva. Az államfő maga is személyesen részt vesz a biztonsági tanács augusztus 18-i, pénteki találkozón.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban