Na hlavný obsah

A Nagy-Fátra Nemzeti Park övezeti besorolásának felülvizsgálatát követeli a ZMOS

Követeli a Nagy-Fátra Nemzeti Park övezeti besorolására vonatkozó javaslat jogalkotási eljárásból történő visszavonását és felülvizsgálatát a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása. Az önkormányzatok hiányolják például az ingatlanadó-kiesés megoldását, és az övezeti beosztást is homályosnak tartják – tájékoztatott a társulás irodájának megbízott központi igazgatója, Zuzana Špačeková.

Foto: npvelkafatra.sk

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) alapvető észrevételt tett a tárcaközi egyeztetés keretében.

„Abból az okból, hogy a benyújtott anyagokat szakmai, jogszabályi szempontok, és különösen az egyes telkek tulajdonosaival, kezelőivel folytatott megbeszélések alapján dolgozták át, majd ismételten nyújtsák be véleményezésre” – nyilatkozta a ZMOS, Jozef Božik.

A ZMOS az övezetek felülvizsgálata mellett a nemzeti park területgondozási programjának felülvizsgálatát is kéri.

A ZMOS szerint a nemzeti parkká nyilvánítással és a területgondozási program kihirdetésével kapcsolatos javaslatok nem foglalkoznak a helyi adók jelentős kiesésének kérdésével. Božik rámutatott, a bemutatott anyagok egyáltalán nem értékelik az önkormányzatok gazdálkodására gyakorolt ​​hatást.

„Az érthetetlen térképészeti dokumentumok, illetve az övezeti besorolást és a területgondozási program kialakítását célzó szándék átláthatatlansága, megkérdőjelezhetősége miatt nem lehet pontosan meghatározni, hogy az érintett földterületek, illetve azok részei milyen védettségi kategóriába tartoznak” – fogalmazott a ZMOS vezetője, ami szerinte azt okozza, hogy az érintettek nem tudják pontosan megállapítani, hogy mely tervezett tevékenységük tájvédelmi szabályokba ütköző.

A területgondozási program javaslata a munkahelyteremtés tekintetében kedvező hatásokat említ, miközben a meglévő munkahelyekre gyakorolt ​​hatásait tévesen ítéli meg – hívja fel rá a figyelmet a ZMOS.

„Kétségtelen, hogy ezek a javaslatok a térség foglalkoztatására is jelentős negatív hatással lesznek“ – állítja Božik.

A ZMOS követeli, hogy a természetvédelmi hatóság alakítson ki aktív együttműködést az érintett területek tulajdonosaival és használóival, és tegyen javaslatot megfelelő kártérítésükre, illetve maradéktalanul vitassa meg az érintett önkormányzatok észrevételeit.

A kormányrendelet-tervezetből az következik, hogy a Nagy-Fátra új övezeti besorolása 2024. január 1-től léphet életbe. A nemzeti park összterületének több mint 40 százaléka szigorú védelem alá esik majd, amivel az azon belül ilyen védettségi fokot élvező terület nagysága a jelenlegihez képest megkétszereződik, csaknem 41 ezer hektáros lesz.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban