Na hlavný obsah

Lejárt a levélszavazás bejelentésére vonatkozó határidő

A szeptemberi előrehozott parlamenti választás előtt 72 993-an jelezték szándékukat a levélszavazás iránt.

Lejárt a levélszavazás bejelentésére vonatkozó határidő

A belügyminisztérium irányításával megbízott Ódor Lajos miniszterelnök augusztus 10-i, csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ország történetében egy az eddigi legnagyobb szám.

„Bízom benne, hogy azért nagyobb az érdeklődés, mert egyszerűsítettük a rendszert, és mert a belügyminisztérium és a többi tárca kampányába más szervezeteket is sikeresen vontunk be” – jelentette ki Ódor.

Hozzátette, ez még nem jelenti azt, hogy az összes jelentkező le is adja a voksát, a szavazatot el is kell küldeni a belügyminisztériumnak. A határidő szeptember 29-e.

Összesen 131 országból jelentkeztek külföldön élő állampolgárok. A legtöbben Csehországból jelezték, hogy postán küldik el szavazatukat, de érkezett regisztráció Madagaszkárról, Grönlandról és Zimbabwéből is, illetve 3 000-en már el is küldték a szavazatukat.

Összesen 18 választási bizottságot hoznak létre a levélszavazatok számlálására.

Tomáš Oparty belügyi államtitkár felszólította a választáson induló pártokat, hogy jelöljenek tagokat a választási bizottságokba, a határidő ebben az esetben augusztus 21-e.

Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért és népszavazásokért felelős közigazgatási osztályának igazgatója elmondta, bevált a regisztrálásra létrehozott webes alkalmazás. Postai úton bő 400-an jelentkeztek be a szavazásra, és ez a mód kicsit hosszadalmasabb volt.

A levélszavazás iránti igény bejelentésére augusztus 9-e, szerda éjfélig volt idő, és a választópolgároknak legkésőbb szeptember 29-ig kell szavazniuk. A parlamenti választásokra szeptember 30-án kerül sor. (TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban