Na hlavný obsah

Járulékkedvezményt igényelhetnek a 200 euró felett kereső idősek

Azok az idősek, akik megbízási szerződés alapján dolgoznak és 200 eurónál többet keresnek, járulékkedvezményt kérhetnek munkáltatójuktól, ami a Szociális Biztosító honlapján elérhető nyomtatványt kitöltve, s azt a munkáltatónak leadva lehet megtenni - mondta el a Szociális Biztosító szóvivője, Martin Kontúr.

A kép illusztráció
Foto: TASR

A járulékkedvezményre való jog nem automatikus, azaz kérvényezni kell.

„Ha egy idős személy például megbízási szerződéses munkaviszonyban 600 eurót keres, akkor 200 eurós adóalap-csökkentő tételt érvényesít. A munkáltató ezeknek az összegeknek a különbözetéből – azaz a fennmaradó 400 euróból – számítja ki és fizeti a járulékokat“ – magyarázta a Szociális Biztosító (SP) szóvivője, Martin Kontúr.

Az időseknek egyúttal lehetőségük van egy megbízási szerződést meghatározni az adóalap-csökkentő tétel alkalmazására. Ha egy nyugdíjas több megbízási szerződést is kötött, akkor ezek közül egy naptári hónapban legfeljebb egy esetében maradhat el a biztosítási díj befizetése. Minden más megbízási szerződéshez kötelező nyugdíjbiztosítás tartozik, amelyet után az adott időskorú személynek a nyugdíjbiztosítási díjat el kell vezetnie.

Az öregségi nyugdíjban, korkedvezményes öregségi nyugdíjban vagy rokkantsági nyugdíjban (70%-ot meghaladó munkaképesség-csökkenés) részesülők, illetve azon természetes személyek, akik rokkantnyugdíjban részesülnek és elérték a nyugdíjkorhatárt, ugyancsak mentesülnek a munkanélküli- és rokkantbiztosítás fizetésének kötelezettsége alól.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban