Na hlavný obsah

Kétezer katonával erősíti meg a fehérorosz határ védelmét Varsó

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter döntése nyomán 2 000 katonával erősítik meg a lengyel-fehérorosz határ védelmét, ez ezer fővel több, mint amennyit a héten a lengyel határőrség főparancsnoka kért - közölte augusztus 9-én, szerdán Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes.

Mariusz Błaszczak, Lengyelország külügyminisztere.
Foto: TASR

Tomasz Praga, a lengyel határőrség főparancsnoka augusztus 7-én, hétfőn ezerfős katonai kontingens vezénylését kérte a Fehéroroszországgal közös határ védelmére a növekvő migrációs nyomás miatt.

Maciej Wasik augusztus 9-én, szerdán a PAP hírügynökségnek elmondta: a határőrség támogatására nem 1 000, hanem 2 000 katonát csoportosítanak át. A döntést a kormány biztonsági bizottsága és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter hozta.

Az új katonák két héten belül érkeznek Lengyelország keleti határára – jelentette be Wasik. Megerősítette: növekszik a migrációs nyomás, bár nem olyan mértékben, mint 2021-ben, amikor a lengyel-fehérorosz határszakaszon kitört a migrációs válság.

A miniszterhelyettes beszámolója szerint az összes határsértési kísérletet jelenleg a fehérorosz szolgálatok szervezik.

„Amennyiben a határvonal túloldalán valódi határőrséggel, nem pedig csempészszolgálattal lenne dolgunk, a határátlépések egyáltalán nem történnének meg“ – jelentette ki Wasik.

Lengyelország keleti határai védelmének megerősítését Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke jelentette be június végén. A döntést a Wagner orosz zsoldoscsapatok fehéroroszországi jelenlétével is összefüggésbe hozta. Jelenleg a közös határszakaszon mintegy kétezer katona és több száz rendőr támogatja a határőröket.

A migrációs nyomás miatt Lengyelország már korábban riasztórendszerrel felszerelt acélkerítést épített a fehérorosz határon.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban