Na hlavný obsah

Június végén 146,5 millió eurós vesztesége volt az egészségbiztosítóknak

Az egészségbiztosítók június végén 146,5 millió eurós veszteségról számoltak be. Az Állami Általános Egészségbiztosító 109,8 millió eurós veszteséget ért el, míg a Dôvera és az Union magán-egészségbiztosítók 30,1 millió, illetve 6,5 millió eurós veszteséget könyveltek el - közölte az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal.

Foto: TASR

Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) riasztónak nevezte az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) veszteségét és negatív jegyzett tőke (törzstőke) értékét (-68,7 millió euró). Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban, a jogszabály-módosítás előtt, már a törzstőke értékének 16,6 millió euró alá zuhanása esetén helyreállítási terv végrehajtására utasította volna a biztosítót. Emlékeztetett arra, hogy a VšZP problémás gazdálkodása miatt az egészségügyi minisztérium, annak egyedüli részvényesként júliusban 51,7 millió euró értékben megszorításokat rendelt el.

Az ÚDZS hangsúlyozta, hogy ezek végrehajtását szorosan figyelemmel követi.

„A biztosító vezetése jelenleg minden szükséges lépést megtesz a bevételek és kiadások egyensúlyba hozása érdekében, ugyanakkor jelezte, hogy többletforrások nélkül ez az összes jóváhagyott takarékossági intézkedés végrehajtását követően sem lesz lehetséges“ – tette világossá a hivatal.

Rámutatott, hogy a veszteség ellenére mindhárom egészségbiztosító teljesíti a fizetőképességi jogszabályi előírásokat, és a szolgáltatók benyújtotta számlák a törvényi előírásoknak megfelelően megtérítésre kerülnek.

„A hivatal törvényi hatáskörében kész beavatkozni abban az esetben, ha a VšZP fizetőképessége vagy az állami egészségbiztosítás rendeltetésszerű teljesítése veszélybe kerülne” – tette hozzá az ÚDZS.

Június végén a Dôvera jegyzett tőkéjének értéke 175,2 millió euró, az Unioné 31,1 millió euró volt.

„2022 végéhez képest a VšZP és a Dôvera jegyzett tőkéjét a 2023. évi 6 havi veszteség módosította. Az Union esetében a jegyzett tőke változását a 2023. évi 6 havi veszteség és a 4,9 millió eurós februári osztalékkifizetés okozta“ – magyarázta az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban