Na hlavný obsah

Afganisztánban minden szépségszalonnak be kell szüntetnie a működését

Az Afganisztánt irányító tálib mozgalom kedden bejelentette, hogy az országban minden női szépségszalonban lejárt az egy hónapos időszak, amely alatt be kellett zárniuk.

Afganisztánban minden szépségszalonnak be kell szüntetnie a működését
Foto: TASR/AP

A tálibok erkölcsterjesztésért és a bűnmegelőzésért felelős minisztériumának szóvivője nem közölte, hogy a radikális mozgalom kormánya erőszakot fog-e alkalmazni a szalonokkal szemben, amelyek nem tartják be a tilalmat. Szerintük a szépségszalonok az iszlám által tiltott szolgáltatásokat nyújtanak, és az esküvői szezonban gazdasági nehézségeket okoznak a vőlegények családjainak.

A múlt héten több tucat kozmetikus és sminkes tiltakozott a tilalom ellen az afgán fővárosban, Kabulban. A biztonsági erők vízágyúval és a levegőben leadott lövésekkel vették célba őket, és elektromos sokkolót is bevetettek.

A tilalomat nemzetközi csoportok fenntartással fogadták és aggodalmukat fejezték ki annak afgán, női vállalkozókra gyakorolt hatása miatt. Az ENSZ közölte, hogy együttműködik az afgán hatóságokkal a szalonok tilalmának feloldása érdekében.

A tálibok 2021 augusztusában, a hatalom átvételekor ígéretet tettek a nők jogainak tiszteletben tartására. Azóta azonban rendelkezései fokozatosan kiszorították a nőket a legtöbb munkakörből, és a nők és lányok már nem vehetnek részt a közép- és felsőoktatásban sem.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban