Na hlavný obsah

Izsa: Felújítaná a Limes Romanus részét képező Kelemantia katonai tábor környékét Nyitra megye

Vonzóbbá tenné turisztikai szempontból az UNESCO világörökség részét képező izsai római kori katonai tábort, Kelemantiát Nyitra megye önkormányzata. A tábor szabadtéri múzeumként működik.

Foto: beliana.sav.sk

A Kelemantia katonai tábor a Római Birodalom határvidékén állt, a Limes Romanus részét képezte. A mintegy 3 hektáros terület egész évben ingyenesen megtekinthető.

Csenger Tibor megyei alelnök ugyanakkor elmondta, hiányzik a turistákat kiszolgáló alapvető infrastruktúra.

„Kivételes ókori műemlékegyüttesről van szó, ugyanakkor csak fák határolják körül, nincs parkoló, sem rendes bekötőút. Éppen ezeket szeretnénk kiépíteni egy határon átnyúló projekt keretében a magyar féllel, a projekt által minimum 300 ezer eurós közös támogatáshoz juthatunk, a felső határ pedig 2,5 millió euró” – magyarázta Csenger.

Ha a szlovák-magyar projekt sikeres lesz, a római tábor közelében parkoló, bekötőút, vécék és egyéb szolgáltatásokat nyújtó létesítmények épülhetnek.

„Amit rendezni kell, azok az érintett terület tulajdonjogi viszonyai. Egyes részek megyei tulajdonban vannak, mások a faluhoz, illetve a Vízépítési Vállalathoz tartoznak” – tette hozzá Csenger Tibor.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Régió rovatban