Na hlavný obsah

Az önkormányzatok képviselői az államfőhöz fordultak az energiaárak kompenzálása ügyében

Az önkormányzatok képviselői 108 millió euró értékben kérnek segítséget Zuzana Čaputová köztársasági elnöktől az energiaárak kompenzálására.

Foto: obecne-noviny.sk
Foto: obecne-noviny.sk

Levelet intéztek Zuzana Čaputová államfőhöz, amelyben találkozóra szólítanak fel a kormánnyal – közölte július 17-én, hétfőn sajtótájékoztatón a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 elnöke, Jozef Viskupič, valamint Jozef Božik, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának vezetője.

A volt kormány több mint 100 millió eurót ígért az önkormányzatoknak a magas energiaárak kompenzálására. Július 13-án, csütörtökön az önkormányzatok képviselőinek Ódor Lajos miniszterelnökkel kellett volna egyeztetniük a kormányzati segítségről.

Az ülés előtti napon azonban Ódor lemondta a kormányhivatalba tervezett megbeszélést. A kormányfő ugyanis már korábban világossá tette, hogy kabinetjének nincs anyagi forrása az önkormányzatok a magas energiaárak kapcsán keletkezett kiadásainak kompenzálására.

A miniszterelnök kijelentette: az önkormányzatoknak nyújtandó segítségre való kormányzati hajlandóság továbbra is az állami költségvetésben rendelkezésre álló pénzeszközök függvénye, rámutatva, hogy a parlament elfogadta törvénymódosítások következményeként lyukak keletkeztek a büdzsé bevételi oldalán.

„Úgy döntöttünk, hogy az elnök együttműködését kérjük a megbeszélés összehívásához, és levelet is küldünk neki. Segítséget és sürgős találkozót kérünk, mert hatékony lobbitevékenységre van szükségünk az energiaválság hatásainak enyhítésére ígért 108 millió euró bebiztosításához. Hisszük, hogy az önkormányzatok gondjai közel állnak az elnökhöz, és nem közömbösek számára” – mondta a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 elnöke, Jozef Viskupič.

Jozef Božik, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke arról tájékoztatott, hogy Zuzana Čaputová államfő azonnal válaszolt az önkormányzatok képviselőinek megkeresésére, és július 18-án, kedden 10 órakor őt és Viskupičot is fogadja az elnöki palotában.

Július 21-én, pénteken 9 órakor rendkívüli ülést tart a parlament a városoknak, a falvaknak és a megyei önkormányzatoknak nyújtandó energiaár-kompenzáció kapcsán. A rendkívüli ülést az ellenzéki Smer-SD képviselői és a frakció nélküli Tomáš Taraba körül tömörülő képviselők kezdeményezték.

„Az önkormányzatokat, a városokat és a megyéket jelenleg nem érdekli, hogy milyen a politikai összetétel a parlamentben, és melyik hajlandó támogatni törekvéseinket. Arra szeretném kérni a képviselőket, hogy ne politizáljanak, és a rendkívüli ülést használják ki az eszközök előteremtésére és támogassák kérésünket” – mondta az ülés kapcsán az SK8 elnöke, Jozef Viskupič.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban