Na hlavný obsah

Smer-SD: Šimkónak azonnal menesztenie kellene Hamrant

A Smer-SD szerint Ivan Šimko belügyminiszternek azonnal menesztenie kellene Hamran István országos rendőrfőkapitányt.

Hamran István
Foto: TASR

„Hamran az első számú rendőrségi tisztviselőként a bizalmatlanságát fejezte ki Maroš Žilinka főügyésszel szemben, elfogadhatatlan politikai töltetű kijelentéseket tesz az ellenzék címére, legújabban pedig a főnökét, a belügyminisztert támadja” – állítja a Smer-SD.

A Smer-SD egyetért abban Ivan Šimkóval, hogy a rendőrség nem tehet azt, amit akar, az Alkotmány, a törvények, és politikai döntéssel létrehozott szervek is szabályozzák a működését.

„Ha ezt Hamran István és a kenyéradói, Roman Mikulec vagy Igor Matovič (mindkettő OĽANO a priatelia) nyíltan elutasítják, akkor egyenes adásban erősítik meg, hogy a rendőrség és különösen a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség 2020 óta szó szerint azt csinál, amit akar, és nem habozik súlyos törvénysértéseket elkövetni” – áll a Smer-SD állásfoglalásában, amellyel az OĽANO a priatelia felhívására reagált, hogy Šimko távozzon a posztjáról.

Šimko a közösségi hálón múlt héten azt írta, számára nem teljesen világos, ki mit ért az alatt, hogy szabad kezet kell adni a rendőrségnek. Rámutatott, hogy demokráciában nem tehet egy „fegyveres erőszakszervezet azt, amit akar”, és nagyon pontosan meg kell határozni az állami kényszerítő eszközök mértékét, emellett hatékony politikai ellenőrzésre is szükség van, mert végső soron a politikusok tartoznak elszámolással a választóknak.

Sajtóértesülések szerint ezután Hamran nem zárta ki, hogy lemond.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban