Na hlavný obsah

A holland miniszterelnök benyújtotta a lemondását

A bevándorláspolitika miatt bukott meg a holland kormánykoalíció.

A holland miniszterelnök benyújtotta a lemondását
Mark Rutte Foto: TASR/AP

Mark Rutte holland kormányfő még az este benyújtotta lemondását, miután rendkívüli ülést tartott a kabinet tagjaival. A bejelentést megelőzően összeomlott a kormánykoalíció, ugyanis többnapos tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről.

Mark Rutte sajtótájékoztatóján elmondta: a koalícióban áthidalhatatlanak bizonyultak a nézeteltérések migrációs ügyben és a négy párt közösen arra a következtetésre jutott, hogy nem lehetséges a megállapodás.

Hozzátette, hogy az új választásokig ügyvivő miniszterelnökként folytatja munkáját, különös tekintettel arra, hogy Ukrajnát továbbra is támogassa.

Arra a kérdésre, hogy szeretne-e újra a VVD listavezetője lenni, Rutte igennel válaszolt. Az új választásokra vélhetően november közepén kerül majd sor. A kormány lemondása után Sándor Vilmos holland királynak hivatalosan fel kell oszlatnia a parlament alsóházát.

A kormánykoalíció szétbomlásához vezető nézeteltérések egyik oka a menedékkérők „két státuszú rendszerének“ kialakítása körül összpontosult, amelynek értelmében a menedékkérők a kérelmezési folyamat kezdetén vagy „A“ vagy „B“ státuszt kapnának, és ez határozná meg, hogy milyen jogokkal rendelkezhetnek. A választásokat nagy valószínűséggel őszre írják majd ki.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban