Na hlavný obsah

Betiltják a petárdák árusítását és használatát

Szlovákiában tilos lesz bizonyos F2 és F3 kategóriájú pirotechnikai termékek - petárdák, villanó petárdák és más hasonló termékek - értékesítése és használata: Mindez a robbanóanyagokról, robbanó tárgyakról és lőszerekről szóló törvény módosításából következik, amelyet június 21-én, szerdán fogadtak el a képviselők.

Foto: iStock

Az új jogszabály az elsődlegesen hangkeltés céjából használt petárdák betiltásáról szól, de az egyéb tűzijátékok használatának idejét is meghatározza, mégpedig december 31-én 18:00-tól 24:00 óráig, míg január 1-jén éjféltől hajnali 02:00 óráig.

Használatuk kórházaktól, kezelőközpontoktól, hospice-októl, idősotthonoktól, szociális szolgáltató létesítményektől, karanténállomásoktól, állatmenhelyektől és mentőközpontoktól, állatkórházi részleggel rendelkező állatorvosi klinikáktól, állatkertektől vagy egyéb, védett állatok megmentésére szakosodott létesítményektől legalább 250 méterre lesz engedélyezett.

Tilos a nem ezen célra szolgáló önkiszolgáló üzletekben pirotechnikai termékeket árusítani. Kivételt képez az F1 kategóriás termékek értékesítése. A törvény azt is előírja, hogy mindazon fogyasztók, akik erre az önkormányzattól engedélyt kaptak, az arra meghatározott időn kívül is vásárolhassanak pirotechnikai termékeket.

A tűzijátékok engedélyezésének folyamata is módosul, hogy az ne legyen adminisztratív szempontból körülményes és időigényes. Ezen gyakorlat az F4 és T2 kategóriájú pirotechnikai termékekkel kapcsolatos munka esetében is alkalmazásra kerül.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban