Na hlavný obsah

Újra elfogadta a parlament az állami lakásbérleti támogatás módosításait

Június 20-án, kedden a parlamenti képviselők felülbírálták Zuzana Čaputová államfő vétóját, és újra elfogadták az állami lakásbérleti támogatásról szóló törvény módosító javaslatát, amelyet a Sme rodina képviselője, Miloš Svrček nyújtott be a törvényhozásba.

Foto: freepik.com

Zuzana Čaputová államfő rámutatott, hogy az eredeti javaslat egy módosító pontból állt, második olvasatban azonban benyújtottak és jóváhagytak egy módosító indítványt, amely 23, egymással nem összefüggő ponttal egészítette ki a jogszabályt. Ezek a változások az Államilag Támogatott Bérlakások Ügynöksége (AŠPNB) működésének módosításával kapcsolatosak. Ezen kiegészítő módosítások jellegéből és tartalmából jól látszik, hogy érdemben ezek a legsúlyosabbak – mutatott rá a köztársasági elnök, ezért javasolta, hogy ne fogadják el a törvény egészét.

A módosítás törli a törvényből azt a rendelkezést, amely szerint a kormány rendelettel évente egyszer, március 1-jén a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR) által megerősített előző naptári évben elért infláció mértékével megemeli a bérleti díjat. A bérleti díj szerződéses összegének emelése más módon kerül szabályozásra. A bérleti díj maximális összege évente egyszer, március 1-jén automatikusan megemelkedik az előző naptári év inflációjának mértékével. A megemelt bérleti díjat az Államilag Támogatott Bérlakások Ügynöksége közzéteszi a honlapján. A bérbeadó a szerződésben vállalt bérleti díjat évente egyszer ezzel az inflációval megemelheti.

A jogi norma megteremti annak feltételeit, hogy más egyéb helyiségek is felvételre kerüljenek az állami lakásbérleti támogatásba. Ezzel egyidejűleg lehetőség nyílik a nem lakás célú helyiségek tulajdonjogának harmadik személyre történő átruházására, tekintettel a bérbeadó által az állami lakásbérleti támogatás keretében történő használattal járó működési és anyagi terhekre.

A módosítás 2023. június 25-től lép hatályba.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban