Na hlavný obsah

Ambiciózus gazdasági partnerségi megállapodást kötött az EU Kenyával

Ambiciózus gazdasági partnerségi megállapodást kötött az Európai Unió Kenyával, ennek célja, hogy élénkítse a kereskedelmet és új gazdasági lehetőségeket teremtsen, valamint célzott együttműködés révén hozzájáruljon az észak-afrikai ország gazdasági fejlődéséhez - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Ambiciózus gazdasági partnerségi megállapodást kötött az EU Kenyával
Foto: medafricatimes.com

A Nairobiban köttetett politikai egyezmény, amely szigorú fenntarthatósági, éghajlat- és környezetvédelmi, illetve munkavállalói jogokkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmaz, még több lehetőséget teremt a kenyai vállalkozások és exportőrök számára, mivel teljes mértékben megnyitja az uniós piacot a kenyai termékek előtt, és a fokozott jogbiztonságnak és stabilitásnak köszönhetően ösztönözni fogja az EU-ból Kenyába irányuló beruházásokat – áll a brüsszeli testület sajtóközleményében.

A bizottság szerint Kenya úttörő szerepet játszik az afrikai kontinens fenntarthatósági erőfeszítéseiben, és megbízható szövetséges az éghajlatváltozás elleni küzdelemben: az EU-val, Ecuadorral és Új-Zélanddal közösen vezeti a kereskedelmi minisztereknek az idei év elején indított, éghajlatváltozással foglalkozó koalícióját. Az EU-Kenya gazdasági partnerségi megállapodás erre a jelentős együttműködésre épít, és ez az első olyan, fejlődő országgal kötött megállapodás, amelyben érvényre jut a kereskedelemre és a fenntartható fejlődésre vonatkozó új uniós megközelítés.

Az egyezmény figyelembe veszi Kenya fejlődési szükségleteit: hosszabb időszakot biztosít a kenyai piac fokozatos megnyitására, valamint mezőgazdasági biztosítékokról és a fejlődő ipar védelméről is rendelkezik.

Az EU Kenya első számú exportpiaca és második legnagyobb kereskedelmi partnere: a két fél 2022-ben összesen 3,3 milliárd euró értékű kereskedelmet bonyolított le, ami 2018-hoz képest 27 százalékos növekedést jelent.

Amennyiben az uniós kormányokat tömörítő Tanács az egyezményt elfogadja, a megállapodás hatályba lép.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban