Na hlavný obsah

Felfüggesztik a sztrájkot a román közoktatásban

A romániai közoktatásban május 22-e óta bevezetett sztrájk felfüggesztéséről adott ki közleményt június 12-én, hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség.

A romániai tanárok 60 százalékos béremelést követelnek. Egy 25 éves gyakorlattal rendelkező tanár körülbelül 4500 lejt (910 eurót) keres havonta, míg egy pályakezdő ennek kevesebb, mint a felét.
Foto: EPA/EFE

Az érdekképviseletek a sztrájk folytatását abban az esetben helyezték kilátásba, ha az új közalkalmazottakra vonatkozó bértörvény nem ülteti át a gyakorlatba azt az elvet, hogy a pedagógusok bére meghaladja az átlagot, azaz, hogy a kezdő tanár fizetése az országos átlegbér szintjére kerüljön, a lépcsőzetesen bevezetendő béremelés 50 százalékát pedig már 2024. január elsjétől megkapják a tanügyi alkalmazottak.

Nicolae Ciuca miniszterelnök megerősítette, hogy a kormány megegyezett a szakszervezetekkel, ma elfogadja a kiadott béremelésekről szóló rendeleteket, a tanárok pedig holnaptól visszatérhetnek munkájukhoz.

(transtelex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban