Na hlavný obsah

Bíreš: Nem lenne hatékony az élelmiszerárak szabályozása, nincs elég ideje a kormánynak

A jelenlegi szakértői kormánynak nincs elég ideje az élelmiszerárak szabályozására. Be kellene lépnie az ártörvénybe, és ehhez nincsenek meg a feltételei. A megoldást egy meghatározott, társadalmilag gyengébb csoport megsegítése jelentené - mondta Jozef Bíreš földművelésügyi miniszter június 9-én, pénteken az ágazati és az állami szervezetekkel folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón.

Jozef Bíreš
Foto: SITA

„Ha anyagi támogatást kell nyújtsunk, akkor a leginkább rászoruló, szociálisan gyengék csoportjának. De ki kell egészítenünk a munkaügyi minisztérium adatait“ – jelentette ki Jozef Bíreš földművelésügyi miniszter, hozzátéve, hogy a munka-, szociális és családügyi tárca jelenleg különféle pénzügyi támogatási formákat biztosít. Meg kell azonban határozni, hogy ezek elegendőek-e az árpolitika fedezésére.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az élelmiszeriparban tevékeny szereplőkkel folytatott megbeszélések során felvetődött egy elemző csoport létrehozásának kérdése. Az elemzés azt mutatta, hogy a közölt adatok bizonyos területeken ellentmondanak egymásnak, vagy nincsenek összhangban. Bíreš szerint az elemző csoportnak minden alany adatait elemeznie kellene.

„A ma felmerült kérdések abból indultak ki, hogy a részlegek és a tárcák és az üzleti szféra közötti információk nem elégségesek. Nehezen alkalmazhatók. Az élelmiszer-vertikum elemzéséhez fontos az élelmiszercsoport, éppen ezért a létrehozásában állapodtunk meg” – mondta Bíreš.

Bíreš szerint az az anyag, amelyet a tárgyalásokon közösen kiértékeltek, a kormány asztalára kerül. A kiszolgáltatott csoportok célirányos megsegítésének kérdése tehát a kormányon múlik.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban