Na hlavný obsah

Globális egészégügyi igazolványt adna ki a WHO

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, azaz a WHO az uniós digitális Covid-igazolvány mintájára adna ki globális egészségügyi igazolványt egy június 5-én, hétfőn aláírt partnerségi megállapodásnak kösznöhetően.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz
Foto: SITA/AP

Az egyezményt a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, valamint az Európai Bizottság egészségügyekért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa, Sztella Kiriakídisz írta alá Genfben, a globális egészségügyi biztonság megerősítése érdekében.

Sajtóközleményük szerint a globális digitális tanúsítási rendszer célja, hogy megkönnyítse a mobilitást és a polgárok védelmét világszerte a jelenlegi és a jövőbeli egészségügyi veszélyekkel, köztük a világjárványokkal szemben.

Ez lenne az első lépése a WHO globális digitális egészségügyi hálózatának, amely akár digitális termékek széles skáláját is tartalmazhatja a jövőben.

A főigazgató kiemelte, hogy a jövőbeli tanúsítási rendszer többek között a méltányosság, az átláthatóság, valamint a magánélet védelmének elvén fog alapulni, ezzel kapcsolatban külön kitért arra, hogy a WHO nem fog hozzáférni a személyes adatokhoz, de képes lesz ellenőrizni a tanúsítványok hitelességét.

(Napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban