Na hlavný obsah

6,2%-ra csökkent az első negyedévben a munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma a mintavételes munkaerő-felmérés szerint 2023 első negyedévében 2,9%-kal csökkent 2022 azonos időszakához képest, és elérte a 169 800 főt. Ezzel immár az egymást követő hetedik negyedévben folytatódik a munkanélküliek számának évközi szintű csökkenése - közölte a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala június 5-én, hétfőn.

A munkanélküliek arányát jelző munkanélküliségi ráta a gazdaságilag aktívak körében 6,2% volt, így éves szinten 0,2 százalékponttal csökkent.

A munkanélküliek száma az idei év első 3 hónapjában éves szinten 5 000 fővel csökkent. Ezen felül jelentősen csökkent a tartós munkanélküliek száma. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR) szerint a megyék felében tovább csökkent a munkanélküliek összlétszáma.

A munkanélküliek többségét (csaknem 108 000 fő), több mint 1 éve munka nélkül lévők alkották. Számuk azonban évközi szintű összevetésben 7%-kal csökkent, arányuk a munkanélküliek között elérte a 63,5%-ot.

A rövid távú munkanélküliség évközi összehasonlításban csaknem 6 százalékkal, 61 900 főre nőtt, akik kevesebb mint 12 hónapig voltak munkanélküliek.

A munkanélküliek számának csökkenése minden korcsoportban megnyilvánult, a legnagyobb mértékben a második legnépesebb, 25-34 éves személyek alkotta korcsoportban (5,4%-os évközi szintű csökkenés). Az iskolai végzettség szempontjából a munkanélküliek számának legjelentősebb, 19,8%-os (11 000 fős) csökkenése az alapfokú végzettséggel rendelkezők csoportjában történt.

Az iparban dolgoztak a legtöbben, ahol éves szinten több mint 10 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma. A második legnagyobb csoportot a nagy- és kiskereskedelemben dolgozók alkották, de számuk 7,9%-kal csökkent.  A munkanélküliek specifikus, s egyben legnépesebb csoportját olyan személyek képviselték, akiknek eddig még nem volt állásuk. Bár számuk 5,1%-kal csökkent, így is ők tették ki az összes munkanélküli csaknem 28%-át.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban