Na hlavný obsah

LOZ: Súlyosbítja a kórházi sürgősségi osztályok helyzetét a járóbeteg-sürgősségi osztályok szolgálati idejének lerövidítése

A járóbeteg-sürgősségi osztályok ügyeleti óráinak csökkentésére irányuló javaslat tovább súlyosbítja a kórházi sürgősségi osztályok gondjait, végső soron pedig elmélyíti a gyermekorvoshiány okozta problémát - szögezte le az Orvosszakszervezeti Szövetség, amely szerint a sürgősségi ellátást a kórházak szabályozása körüli káosz, illetve a biztonsági előírások hosszú távú figyelmen kívül hagyása is fenyegeti.

Foto: SITA

Az Orvosszakszervezeti Szövetség (LOZ) elnöke, Peter Visolajský szerint Szlovákiában a kórházi sürgősségi osztályok túlterheltsége jelenti az egészségügy egyik fő problémáját.

„Egész Európában a leginkább terhelt kórházi sürgősségi osztályok közé tartoznak, ami kedvezőtlenül hat a betegekre” – fejtette ki június 2-án, pénteken sajtótájékoztatón.

A LOZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a sürgős segítségre szorulók gyakran várakozni kénytelenek ezeken az osztályokon, mert azok oda nem tartozó betegekkel telítődnek meg.

„Ez a helyzet már a járóbetegügyeleti-órák számának csökkentése előtt is fennállt, és a csökkentés jelentősen tovább rontja ezt a problémát” – tette hozzá Visolajský.

A LOZ elnöke szerint a kórházak szabályozásában keletkezett káoszra a beharangozott kórházbesorolási reform teremthetne rendet.

„Pozsony megye tipikus példája az ilyen irányú káosznak, ahol az egyik kórház bezárja sürgősségi osztályát, bár a kórházbesorolási reformtervezetben szerepel, hogy rendelkeznie kell vele, míg egy másik kórház minden további nélkül új kórházat nyit, és maga határozza meg, hogy mit tesz majd és mit nem“ – mutatott rá Visolajský.

A LOZ szerint a probléma ezen túlmenően a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásában keresendő. A szakszervezetisek arra figyelmeztetnek, hogy mindaddig, amíg a kórházvezetés, az egészségügyi minisztérium és az egészségbiztosítók tudatosan megsértik a szabályokat, addig komoly veszély fenyegeti a betegeket. Egyúttal hangsúlyozták, hogy ilyen körülmények között értelemszerűen komoly gondot okoz olyan fiatal orvosokat találni, akik szívesen dolgoznának a sürgősségi osztályokon.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban