Na hlavný obsah

Ötvenmillió euró környezetre és kultúrára az Interreg Magyarország-Szlovákia program felhívásában

Az Interreg Magyarország-Szlovákia program első felhívásában több mint 50 millió eurót szánnak a környezet, a biodiverzitás és a kulturális örökség védelemére, valamint a természeti katasztrófák kockázatának a megelőzésére a szlovák-magyar határ mentén - tájékoztatott május 22-én, hétfőn a beruházási, régiófejlesztési és informatizációs minisztérium.

Balík Péter
Foto: SITA

„A határokon átívelő, Magyarországgal közös együttműködési program első felhívása a környezet és a kulturális örökség védelmére, valamint a zöld megoldásokra irányuló határokon átívelő projekteket segíti. Az Interreg Magyarország-Szlovákia program 161 milliós költségvetéséből idén olyan felhívást is közzéteszünk, amely a kis projektekre szánt alapból olyan helyi kezdeményezéseket fog támogatni, amelyek a szlovák-magyar határvidék vonzerejét akarják növelni” – mondta Balík Péter befektetési, régiófejlesztési és informatizációs miniszter.

A felhívás augusztus közepéig van nyitva. Három témakörben lehet jelentkezni: a természeti tőke védelme és megőrzése, amelyet 13,1 millió euróval támogatnak; a természeti katasztrófák kockázatának megelőzése, amelyre 15,4 millió eurót szánnak; illetve a helyi örökségek megőrzése, amely 21,7 millió eurós támogatásban részesül. Feltétel, hogy a projektekben szlovákiai és magyarországi partnerek is legyenek, és az eredmények a határ mindkét oldalát érintsék – közölte a tárca.

Partnereket a program tájékoztató napjain is lehet szerezni, amelyekre május 30-án kerül sor Budapesten, május utolsó napján Pozsonyban, illetve június 6-án Kassán. A felhívásról és a tájékoztató napokról további információkat lehet találni a felhívás honlapján.

A Magyarországgal közös együttműködési program ezenkívül többek között a turizmus fejlesztését tűzi ki célul, valamint a hátrányos helyzetűek megsegítésére irányuló szociális innovációkat, ezenkívül az inkluzív és minőségi oktatást, illetve az egészségügyi intézmények együttműködésének, vagy hulladékgazdálkodásnak a fejlesztését. A program weboldalán megtalálható a felhívások teljes harmonogramja – tette hozzá a tárca.

Az előző időszakban a Magyarországgal közös Interreg program keretében például 754 kilométer kerékpár- és turistautat újítottak fel, illetve építettek; felújították a zselízi kastélyt, valamint a nagymihályi Kerta-parkot.

Az Interreg HU-SK programja Szlovákiában Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa megyét, míg Magyarországon Budapest, Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét érinti.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban