Na hlavný obsah

A kivégzések számának növekedésére figyelmeztet az Amnesty

A jelentés szerint 2022-ben húsz országban legalább 883 kivégzést dokumentáltak, míg 2021-ben 579-et.

A kivégzések számának növekedésére figyelmeztet az Amnesty
Foto: TASR/AP

Az Amnesty International összegzése szerint az elmúlt évben hasonlóan magas volt a végrehajtott halálbüntetések száma, mint a legutóbbi „csúcsévben”, 2017-ben.

A növekedésért elsősorban három közel-keleti ország felelős: Irán, Szaúd-Arábia és Egyiptom, ahol a világszerte dokumentált kivégzések 90 százalékát hajtották végre. A jelentés csak a perzsa államra vonatkozóan legalább 576 esetet említ meg.

„Az iráni vezetés felelős a tavaly világszerte ismertté vált kivégzések 65 százalékáért” – közölte Julia Duchrow, az Amnesty International németországi főtitkárhelyettese. Ráadásul további kivégzések várhatók. A rendőri őrizetben meghalt fiatal kurd nő, Mahsza Amini halálát követő tüntetések leverése során legalább négy embert kivégeztek, és még sokakra halálbüntetés vár, köztük a német állampolgárságú Dzsamshid Sarmahdra, akinek halálos ítéletét április 26-án az ország legfelsőbb bírósága is megerősítette. Az ENSZ becslése szerint az idei évben összesen már legalább 209 embert végeztek ki Iránban – tette hozzá Duchrow.

Szaúd-Arábiában a 2021-ben feljegyzett 65-ről 2022-ben 196-ra nőtt, vagyis megháromszorozódott a kivégzések száma. Az Amnesty közleménye szerint a tavalyi év egyik napján például 81 emberrel szemben alkalmazták a legszigorúbb büntetést. A harmadik helyen álló Egyiptomban a jelentések szerint 24 embert végeztek ki.

A lista azonban messze nem teljes. Az Amnesty International abból indul ki, hogy több ezer nem regisztrált kivégzést hajthattak végre a világban. A legtöbb ilyen eset Kínában lehetett, ezeket a feltételezéseket azonban a kínai hatóságok nem hajlandók hivatalosan megerősíteni. Így bár a pontos szám nem ismert, az Amnesty becslése szerint évente több ezer kivégzésre kerülhetett sor Kínában. Ezzel Peking messze megelőzi az említett három államot.

Ami az Egyesült Államokat illeti, az országban 11-ről 18-ra emelkedett a kivégzések száma. A tálibok uralta Afganisztánban, Kuvaitban, Mianmarban, a Gázai övezetben és Szingapúrban némi szünet után ismét végrehajtottak halálos ítéleteket. A kábítószer-bűncselekmények miatti kivégzések száma több mint kétszeresére nőtt az előző évihez képest. Az adatok szerint csak Iránban 255 embert végeztek ki emiatt, Szaúd-­Arábiában 57-et, Szingapúrban pedig 11-et.

Az adatok aggasztók ugyan, a jelentés mégis megállapítja, hogy egyre több állam mond le a legszigorúbb büntetés végrehajtásáról. Tavaly hat ország törölte el teljesen vagy részben azt: Kazahsztán, Pápua Új-Guinea, Sierra Leone és a Közép-afrikai Köztársaság minden bűncselekményre, Egyenlítői-­Guinea és Zambia csak a közönséges bűncselekményekre vonatkoztatva. Libéria és Ghána jogi lépéseket tett a halálbüntetés eltörlésére. Az Amnesty német főtitkára szerint a világszerte legtöbb kivégzésért felelős országok brutális politikájukkal „ma már egyértelműen egy elszigetelt kisebbséghez tartoznak.”

(nepszava.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban