Na hlavný obsah

Zöldet kapott az oktatási reform

A parlament kedden jóváhagyta az oktatásügyi törvény módosítását, amely számos változást hoz az óvodák és az iskolák mindennapjaiba.

Zöldet kapott az oktatási reform

Az oktatási miniszter által beterjesztett javaslatot csaknem alkotmányos többséggel sikerült elfogadni

Az kidolgozott jogszabály törvénybe foglalja, hogy 2024-től alanyi jogon jár az óvodai férőhely a 4 éves gyermekek számára, 2025 szeptemberétől pedig már a 3 éves gyermekeknek is biztosítani kell a helyet.

A minisztérium számításai alapján 2024-től több mint 1300-zal emelkedik a 4 éves gyerekek száma az óvodákban, 2025-től pedig 6052-vel nő a 3 éveseké. Az elemzés szerint tehát körülbelül 7500 új helyre lesz szükség az óvodákban.

Szeptembertől az ún. bevezető évfolyam létrehozásával enyhítenék a speciális nevelési igényű tanulók kudarcát az iskolában. Az alapiskolákban korábban a nulladik évfolyama készítették fel a hátrányos helyzetű – szegregált roma telepekről származó – tanulókat. A bevezető évfolyam nem számít bele a kötelező iskolalátogatási időszakba, s a szülőnek is bele kell egyeznie a tanácsadó központ javaslatába.

Az új jogszabály értelmében pedig ezentúl a szülő vagy az iskola is igazolhatja az 5 napig tartó összefüggő hiányzást megbetegedés miatt, orvosi igazolásra akkor van szükség, ha a diák ennél hosszabb ideig gyengélkedik.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban