Na hlavný obsah

Eduard Heger felmentését kéri az államfőtől

A megbízott miniszterelnök a vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy lemond funkciójáról.

Eduard Heger felmentését kéri az államfőtől
Zuzana Čaputová (b) és Eduard Heger (j) a pozsonyi elnöki palotában. Foto: TASR

Eduard Heger (Demokrati) vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján arra kérte az államfőt, Zuzana Čaputovát, hogy mentse fel kormányfői teendői alól. Heger azért döntött így mert az elnök egyetlen javaslatát sem fogadta el, amelyeket stabilabbnak kevésbé rizikósabb alternatíváknak tartott, mint egy szakértői kormány kinevezését.

Az első felkínált alternatíva az volt, hogy a héten megüresedett két miniszteri posztra az államfő nevezhet ki jelölteket. Egy másik javaslatában Heger felajánlotta, hogy nem ő fogja vezetni a kormányt, és csak a leváltás által leginkább veszélyeztetett minisztériumok felelősei maradnak miniszterek.

„Különösen azok a minisztériumok, amelyek gazdasági és szociális segélyeket osztanak, amelyek a milliárdos helyreállítási terv törvényeit hajtják végre, vagy segítséget nyújtanak a bajba jutott szomszédoknak. Az elnök egyik javaslatomat sem fogadta el“ – mondta Heger.

A kormányfő hozzátette, hogy miután mérlegelte a politikai valóságot és azt, hogy mi a legjobb a polgárok számára, úgy döntött, hogy „a konfliktusok által traumatizált Szlovákia nem érdemli meg, hogy a politikai válság még egy napig is folytatódjon“. Alternatíváit szombat este ismertette az elnökkel.

A döntést megelőzte, hogy a hét folyamán Samuel Vlčan mezőgazdasági- és Rastislav Káčer külügyminiszter benyújtották lemondásukat. A kormányfő vasárnap három órakor találkozik Zuzana Čaputovál, aki előtte a házelnököt, Boris Kollárt fogadja az elnöki palotában.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban