Na hlavný obsah

Specializált Büntetőbíróság: Július 3-án kezdődik Peter Kažimír jegybankelnök tárgyalása

Július 3-án kezdőik a főtárgyalás a Szlovák Nemzeti Bank vesztegetés gyanújával a vádlottak padjára ülő elnökével, Peter Kažimírrel a bazini Specializált Büntetőbíróságon - erősítette meg a bíróság szóvivője, Katarína Kudjáková.

Peter Kažimír 2021. október 8-án.
Foto: SITA

A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnöke, a korábbi pénzügyminiszter Peter Kažimír ellen.

„A vádemelés több kereskedelmi társasággal szembeni adóellenőrzés kapcsán felmerült korrupciós bűncselekmény elkövetésének gyanújával összefüggésben történt” – tájékoztatott a februári vádemelést követően az ügyészség.

A jegybankelnököt 2022 őszén vádolták meg ismételten vesztegetéssel. Ezt megelőzően a Szlovák Köztársaság Legfőbb Ügyészsége (GP SR) az ellene felhozott vádakat ejtette.

Áprilisban a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) bírája büntetővégzést adott ki, amellyel Peter Kažimírt nem jogerősen vesztegetés vádjában bűnösnek találta és 100 ezer euró pénzbírsággal sújtotta. Mivel ezzel szemben az ügyészség és Peter Kažimír is fellebbezett, főtárgyalásra kerül sor. Az NBS elnöke tagadja az őt ért vádat.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban