Na hlavný obsah

Mikas: A nyájimmunitás küszöbértéke alatt a kanyaró elleni oltottsági arány

Regionális szinten csak a Nyitra és a Nagyszombat megyében maradt 95 százalék felett a 2020-ban született gyermekek kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) elleni oltottsága.

Ján Mikas
Foto: TASR

A kanyaró, mumpsz és rubeola elleni alapoltásban 2020-ban született gyermekek országos átoltottsága a 95 százalékos küszöb alá esett. Nem éri el a nyájimmunitást biztosító szintet – tájékoztatott Ján Mikas, országos tiszti főorvos.

„A védőoltások beadásával összefüggésben a gyermekorvosi rendelőkben 2022. augusztus 31-ig bezárólag a regionális közegészségügyi hivatalok által éves rendszerességgel elvégzett adminisztratív ellenőrzések eredményeiből kiderül, hogy országos szinten a nyájimmunitás 94,7 százalékot ért el” – pontosította Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Regionális szinten csak a Nyitra és a Nagyszombat megyében maradt 95 százalék felett a 2020-ban született gyermekek kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) elleni oltottsága.

Mikas szerint a kanyaró súlyos és gyorsan terjedő betegség, amely veszélyezteti például azokat a gyerekeket, akiket egyéb egészségügyi okokból nem lehet beoltani, vagy akik még nem érték el az oltáshoz szükséges életkort.

„Ezért védjük őket nyájimmunitással, ami csökkenti annak a kockázatát, hogy a kanyaróvírussal találkoznak, és nagy valószínűséggel megfertőződjenek, mivel ez egy erősen fertőző betegség” – mondta.

Szerinte a kötelező védőoltás esetén a 95 százalékos határ feletti átoltottság ugyancsak jelentősen akadályozza az olyan kórokozók emberek közötti áramlását, amelyek súlyos egészségügyi következményekkel járhatnak.

„Ha a kanyaró be nem oltott közösségbe kerül (be nem oltott, illetve nem teljesen átoltott személyek), helyi gócpontok kialakulásának veszélye áll fenn, amelyek járványokká alakulhatnak, noha védőoltással megelőzhetők“ – figyelmeztetett az országos tiszti főorvos.

Mikas arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt hetekben valósnak bizonyult a kanyaró behurcolásának és továbbterjedésének veszélye. Kiemelte, hogy az év eleje óta 5 kanyarós esetet igazoltak Szlovákiában.

„Ebből két esetet külföldről importáltak, a többi eset nagyrészt járványügyi összefüggésben történt. Három gyermek fiatal kora vagy egészségügyi ellenjavallata miatt nem kapott védőoltást, egyet részlegesen oltottak be, egyet pedig az oltás megtagadása miatt nem oltottak be“ – mondta az országos tiszti főorvos, Ján Mikas.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban