Na hlavný obsah

Hétfőn reggel landolt Berlinben a Szudánból kimenekítetteket szállító első repülőgép

Berlin a partnerországok állampolgárait is evakuálja.

Hétfőn reggel landolt Berlinben a Szudánból kimenekítetteket szállító első repülőgép
Foto: hvg.hu

A német külügyminisztérium megerősítette, hogy hétfőn a kora reggeli órákban leszállt Berlinben az első német katonai repülőgép, amely Szudánból kimenekített embereket szállított. A diplomáciai tárca a Twitter közösségi hálón pontosította, hogy a gép fedélzetén 101 ember tartózkodott, köztük német állampolgárok, családtagjaik és más állampolgárok is.

Németország, más országokhoz hasonlóan, már megkezdte a kitelepítéseket a háborús konfliktus sújtotta Szudánból. Több mint 300 állampolgárt tartanak nyilván a válságlistán. Berlin a partnerországok állampolgárait is evakuálja a kisebbik jordániai katonai repülőtéren keresztül, amely Azraq városában van. A művelet, amelyben a helyi hadsereg, a Bundeswehr több mint 1000 tagja vesz részt, várhatóan több napig tart majd. A német külügyminisztérium hozzátette, hogy az evakuációs járatok addig folytatódnak, amíg a szudáni biztonsági helyzet lehetővé teszi azt.

Közben Szudánban több mint egy hete súlyos harcok folynak az Abdal Fattah Burhan tábornok vezette helyi hadsereg és a Burhan helyettese, Muhammad Hamdan Daklou tábornok által vezetett Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai csoport között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint eddig legalább 420 ember halt meg és 3700-an megsebesültek.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban