Na hlavný obsah

Egyre több ország menekíti ki diplomatáit Szudánból

A szlovák külügyi tárca egy olyan szlovák állampolgárról tud, aki jelenlegleg a fegyveres összecsapások sújtotta Szudánban tartózkodik.

Egyre több ország menekíti ki diplomatáit Szudánból
Foto: TASR/AP

Az Egyesült Államok után Nagy-Britannia és Franciaország is hadseregének különleges feladatokra képzett alakulatával menekítette ki a Szudán fővárosában, Kartúmban állomásozó diplomatáit és állampolgárait, utóbbiak között olyan is akadt, akit lőtt sebbel vittek a katonai repülőtérre – számolt be a New York Times.

A háborús helyzet miatt több ország együttes erőfeszítésekkel próbálja evakuálni polgárait. Bizonyos államok még csak tervezik a mentőakciókat, további országok arra kérték állampolgáraikat, jelentkezzenek a követségeiken.

A szlovák külügyi tárca egy olyan szlovák állampolgárról tud, aki jelenleg Szudánban tartózkodik. A szlovákiaiakat arra figyelmeztetik, hogy ne utazzanak az országba.

Egy magyar koordinációval lezajlott akcióval 14 magyar állampolgárt sikerült kimenteni, további 15 vár a kimenekítésre Szudánból.

Az országban második hete zajlanak fegyveres összecsapások a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják a hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet. Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozata van.

A ramadán böjti hónapot lezáró pénteki ünnepre meghirdetett háromnapos tűzszünet gyakorlatilag azonnal összeomlott.

(hvg.hu, Pátria)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban