Na hlavný obsah

A parlamenti képviselők fizetésének befagyasztásáról szóló törvényjavaslatot nyújtana be az OĽaNO

Ugyanilyen javaslatot már benyújtottak a törvényhozás elé Matovičék januárban.

A parlamenti képviselők fizetésének befagyasztásáról szóló törvényjavaslatot nyújtana be az OĽaNO
Foto: TASR/Jaroslav Novák

A parlamenti képviselők, valamint a köztársasági elnök fizetésének befagyasztásáról szóló törvényjavaslatot nyújtana be az OĽaNO párt. Egy ugyanilyen javaslatot már januárban is benyújtottak, akkor azonban nem szavazták meg a jelenlegi pedig várhatóan még szavazásra sem kerül majd, a házszabályok értelmében ugyanis nem tárgyalhatnak fél éven belül kétszer ugyanarról a törvényjavaslatról.

Mindezzel ellentétben a párt elnöke Igor Matovič felhívta a figyelmet arra, hogyha a képviselők többsége megszavazza, akkor megkerülhető a hat hónapos várakozás szabálya.

Bár az OĽaNO minden párttal külön szeretne tárgyalni a javaslatról, a legutóbbi alkalommal is mindössze a szélsőjobboldali ĽSNS képviselői értettek velük egyet. A konzervatív párt emellett felszólította Zuzana Čaputová köztársasági elnököt is, hogy támogassa a törvényjavaslat elfogadtatását.

Időközben Čaputová szóvivője azt mondta, az államfő nem fog reagálni Matovič felkérsére, ő ugyanis még 2022-es gazdasági helyzetben is felvetette Eduard Hegernek, hogy fizetéscsökkentő javaslattal álljanak elő, akkor ez azonban nem történt meg. Ezzel összefüggésben a szóvivő úgy fogalmazott, a köztársasági elnök nem fogja támogatni senki utolsó pillanatban kigondolt populista programját sem.

(denník, tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban