Na hlavný obsah

Nézetkülönbség miatt elhagyja az OĽANO-t Gyimesi György

Még nem állapodott meg a Szövetséggel. Kizárta, hogy saját pártot alapítana.

Igor Matovič (b) és Gyimesi György (j).
Foto: SITA

Kilép az OĽaNO-ból Gyimesi György parlamenti képviselő. Távozását Gyimesi alapvető kérdésekben való nézetkülönbségekkel indokolta, kifejtve, hogy személyes álláspontjával nem kíván ártani a mozgalomnak. Kijelentette ugyanakkor, hogy még nincs megállapodása a parlamenten kívüli Szövetséggel, a tárgyalások folytatódnak.

„Kulturáltan, tisztességesen és szintet tartva is lehet szakítani” – mondta Gyimesi az OĽaNO-frakcióból való távozása kapcsán. Döntését az április 19-i, szerdai sajtótájékoztatón az ukrajnai háborúhoz és a fegyverszállításhoz való eltérő hozzáállással, illetve az Eduard Heger megbízott miniszterelnökkel kapcsolatos eltérő hozáállással is indokolta. Tisztázta, hogy nem csatlakozik a parlamenten kívüli Szövetséghez.

„Jelenleg nincs megállapodás közöttünk“ – mondta, hozzátéve, hogy több tárgyalást lezártak, és továbbiak következnek. Gyimesi a sajtótájékoztatóján nyilvánosan is bocsánatot kért Rigó Konrádtól két hónappal ezelőtti kijelentéséért, amikor „beteg embernek” nevezte őt. Kizárta, hogy saját pártot alapítana.

Az OĽaNO vezetője, Igor Matovič úgy véli, az a legjobb, ha mindenki abban a pártban indul a választásokon, amelyhez a leginkább vonzódik. Hozzátette: a szlovákiai magyar közösség megérdemli a parlamenti képviseletet, a Szövetségnek pedig „szorít”. Ugyanakkor még a jelöltlista benyújtása előtt nyilvános ígéretet vár tőle, hogy nem élnek vissza demokratikus szavazóik voksaival hogy aztán „a választásokat követően a Smer-SD-ről Hlas-SD-re átkeresztelt maffiát támogassák“.

A Szövetség politikusai is reagáltak arra, hogy Gyimesi otthagyja az OĽaNO képviselőcsoportját Forró Krisztián, a Szövetség elnöke úgy értékeli Gyimesi lépését, hogy „ezáltal esély nyílik a szélesebb értekképviseletre“. A Ma7-nek adott interjúban Forró elárulta, folytatódnak a tárgyalások a Szövetség MKP platformja és Gyimesi György között a választási együttműködésről. „Tartjuk magunkat ahhoz a megállapodáshoz, hogy mindaddig, amíg nem sikerül lezárnunk a tárgyalásokat, a részleteket illetően nem állunk a nyilvánosság elé“ -tette hozzá.

Rigó Konrád, a Szövetség Híd-platformjának elnöke Gyimesi György mai bocsánatkérésére reagálva úgy fogalmazott, „nagyon sajnálom, hogy be kellett perelnem ahhoz, hogy belássa, tévedett, de örülök, hogy, ha ily módon is, de belátta, hogy hibázott, és elnézést kért“. Hozzátette, a bocsánatkérés formájával elégedett. A Híd-platform ennek ellenére továbbra is elutasítja a Gyimesivel való együttműködést, mivel – mint Rigó kifejtette – „Gyimesi … olyan politikát folytat, amely nem egyeztethető össze a Híd platform értékeivel, és meggyőződésem, hogy a Szövetség értékeivel sem“.

(TASR, ma7)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban