Na hlavný obsah

Marhapásztor-ügy: Vallomást tett Andrej Danko SNS-elnök és Gabriela Matečná volt miniszter

Andrej Danko elutasítja, hogy pártját összekapcsolják a Marhapásztor-üggyel

Andrej Danko.
Foto: SITA

Gabriela Matečná volt földművelésügyi miniszter és Andrej Danko SNS-elnök kihallgatásával folytatódott április 17-én, hétfőn a Marhapásztor-ügy főtárgyalása a Specializált Büntetőbíróságon, Besztercebányán.

Az ügy a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségnél (PPA) folytatott kiterjedt korrupciós bűncselekménnyel kapcsolatos. Hét személy, köztük Norbert B. nyitrai üzletember, Martin K. pénzember és Juraj K, a PPA volt vezetője ellen emeltek vádat az ügyben kenőpénz ismételt elfogadása és különösen súlyos bűncselekményből származó bevétel legalizálása miatt.

Andrej Danko SNS-elnök 25 éve ismeri Martin K.-t, és még ügyvéd korában találkozgatott vele. Semmit sem tud az állítólagos korrupciós cselekményekről. Mint a szenátus előtt hangsúlyozta, tiszteli nemzeti és keresztény értékrendű családját: „bárcsak minden család annyit tett volna Szlovákiáért, mint ők“ – mondta Danko. Norbert B-t még vállalkozói éveiből ismeri, különféle társadalmi összejöveteleken találkozott vele. A parlament elnökeként igyekezett jó kapcsolatot ápolni az üzleti szférával. Egyikükkel sem áll kereskedelmi vagy pénzügyi kapcsolatban.

Danko vallomásában határozottan kifogásolta az SNS nevének becsmérlését Marek K. kulcstanú, aki a földművelésügyi minisztérium korábbi, a rendőrséggel együttműködő tisztviselőjeként még 2022 októberben vallott a bíróságon. Mivel ez a minisztérium akkoriban az SNS irányítása alatt állt, Martin K-ra pártképviselőként tekintett. Azzal vádolta, hogy a PPA-támogatásokból vett fel jutalékot. Egyebek mellett azt is elárulta, hogy a pénzembert úgy mutatták be neki, mint „illetékest, jelezte, hogy pénzt kell biztosítani a rendszerbe“.

„A Marek K. által az SNS-szel kapcsolatban közölt adatok nem valósak. Úgy gondolom, hogy tevékenységével nem kívánt célirányosan politikai kárt okozni az SNS-nek. A párt finanszírozása teljesen legális, az állami költségvetésből származik“ – szögezte le Danko.

Martin K. a Danko által elmondottakra válaszolva megköszönte az ügyésznek, hogy beidézett egy újabb tanút, aki semmit sem tud állítólagos korrupciós tevékenységéről, és nincs tudomása a PPA-n belüli korrupcióról. „Még egyszer hangsúlyozom, hogy soha nem voltam tagja egyetlen pártnak sem, és Danko urat jóval azelőtt ismertem meg, hogy politikai pályára lépett volna. Három évnyi bizonyítási eljárás után az ügyész végre bemutathatna legalább egy komoly bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy hogyan pénzeltem a pártot” – hangsúlyozta a vádlott.

Az esetről Gabriela Matečná ex-miniszter csak a médiából értesült. Semmit sem tud Juraj K. és Martin K. korrupciójáról. „A nyomozás tekintetében együttműködöm. Leírtam a bíróságnak, hogyan találkoztam az egyes érintettekkel. A vádlottak közül csak hármat ismerek. Mindig is rendkívül elégedett voltam Juraj K. munkájával” – mondta kihallgatását követően Matečná.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban