Na hlavný obsah

Palkovič: Óriási az időveszteség a Rázsochy kórházprojektben

A Rázsochy kórházprojekt kapcsán Michal Palkovič egészségügyi államtitkár szerint a parlamenti képviselők támogatására is szükség van

Michal Palkovič.
Foto: TASR

Jelentős, legalább 9 hónap és 1,5 év közötti az időbeli csúszás a pozsonyi Rázsochy kórház projektje esetében – erősítette meg április 12-én, szerdán az egészségügyi minisztérium államtitkára, Michal Palkovič. Elmondása szerint számára elsődleges, hogy ezt az időhátrányt minél inkább lefaragják, egyúttal reményét fejezte ki, hogy sikerül Brüsszellel megegyezni egyes határidők kitolását illetően.

„Számomra jelenleg az a legfontosabb, hogy minden felmerült időbeli csúszást a minimálisra csökkentsünk, és a dokumentációt úgy készítsük el, hogy aki a választások után jön, az képes legyen folytatni az általunk, nagyon rövid időn belül elvégzett munkát, és kiírhassa a nyilvános közbeszerzést” – mondta Palkovič.

Emlékeztetett arra, hogy a közbeszerzést az év végén kell kiírni. Nem zárta ki, hogy a párhuzamos folyamat a közbeszerzések keretében korábban rajtolhat el.

„Tárgyalást nyitottunk arról, hogy egy ilyen folyamatot korábban is meg lehetne kezdeni, de ez még korai lenne“ – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a dokumentációval kapcsolatos észrevételek még váratnak magukra.

Palkovič szerint a Rázsochy-kórházprojekt kapcsán a parlamenti képviselők támogatására is szükség van. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament nem támogatta azt a javaslatot, amely szerint jelentős beruházások esetében mentességet vezetnének be a kész Környezeti Hatásvizsgálat (EIA) kötelezettsége alól, ami szerinte jelentősen lassítja a folyamatokat.

A Rázsochy kórház építését a Turócszentmártoni Egyetemi Kórházzal (UNM) együtt a helyreállítási terv forrásaiból finanszírozzák. A pozsonyi Rázsochy kórház a tervek szerint 2026 második negyedévében kerül szerkezetkész állapotba, amelynek költségei 281 millió euróra rúgnak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban