Na hlavný obsah

Brazília a Szlovák Köztársaság egyik legfontosabb dél-amerikai partnere

Brazília Szlovákia egyik legfontosabb politikai és gazdasági partnere a dél-amerikai régióban. Szlovákia prioritása az együttműködés fejlesztése a kereskedelem, a gazdaság, a turizmus és a beruházások terén.

Foto: Freepik

Jó a kölcsönös együttműködés a biztonság és a védelem területén. Az együttműködés iránya a biztonsági és védelmi ipar területén megfelelően alakul – tájékoztatott a külügyminisztérium kommunikációs osztálya Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter e heti brazíliai munkalátogatása kapcsán.

„A szlovák-brazil kétoldalú kapcsolatok az európai uniós tagságunknak, valamint az EU és Brazília stratégiai partnerségének köszönhetően is egyre intenzívebbé válnak. A kölcsönös együttműködés további elmélyítésének egyik kulcsfontosságú eszköze az EU és a Mercosur szervezet (Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay) között készülő kereskedelmi megállapodás, amelynek mielőbbi megkötését a Szlovák Köztársaság támogatja, és amelytől mindkét ország vállalkozói számára szélesebb piacnyitást remél“ – vázolta a minisztérium.

A kölcsönös szlovák-brazil kereskedelem volumene 2021-ben az export tekintetében 144,4 millió eurót, az import vonatkozásában 82,7 millió eurót tett ki.

„Szlovákia exportjának legfontosabb területei a gépipar, a speciális technológia, az optikai és mérőberendezések, a vegyi anyagok, a fémek és az autógyártás. A Brazíliából importált fő árucikkek az élelmiszerek, a gépek, a berendezések és mechanikai eszközök, az elektromos gépek és berendezések, a gyógyszeripari termékek“ – részletezte a szlovák külügyi tárca.

Brazília egyike annak a két latin-amerikai és karibi országnak, amely Pozsonyban állandó nagykövetséggel rendelkezik.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban