Na hlavný obsah

Előreláthatóan májusban is folytatódik a tárgyalás Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében

Április követően valószínűleg májusban is folytatódik a tárgyalás Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának és az ügyészgyilkosságok előkészítésének ügyében.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékműve Pozsonyban.
Foto: TASR

Az április 5-i, szerdai főtárgyaláson ezt Ružena Sabová, a bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusának elnöke jelezte.

A tárgyalás szerdán Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében már jogerősen elítélt A. Zoltán kihallgatásával folytatódik, akinek az ügyét külön eljárásban tárgyalják.

A szenátus elnöke azt is közölte, hogy április 21-ére tanúként idézték be Iľja Weisst, miközben a bíróság Norbert Bödör ismételt meghallgatását is fontolóra veszi. Sabová arról is tájékoztatott, hogy a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága (NS SR) elrendelte a vádlott Marian K. és Jaroslav Haščák üzletember közötti kommunikáció felolvasását.

Ján Kuciak újságírót 2018 februárjában gyilkolták meg, a bíróság a vádlottak, Marian K. és Alena Zs. bűnösségéről tárgyal. A Specializált Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszautalta az ügyet az elsőfokú bíróságnak.

Három döntés jogerőre emelkedett. Miroslav M. és Sz. Tamás 25, A. Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy, Marian K., Alena Zs., Dušan K. és Darko D. ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt.

Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén adott megbízást Marian K., Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

A szerdai főtárgyaláson mind a 4 vádlott jelen van. Délután Dušan Mikulaj, a kriminalisztikai informatika szakértőjének meghallgatására kerül sor.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban