Na hlavný obsah

Viest tábornok terén székelhet a jövőben a védelmi minisztérium

A védelmi minisztérium a jövőben a pozsonyi Viest tábornok téren kaphat helyet.

Rudolf Viest.
Foto: Wikipedia

Április 4-én, kedden fogadták el a helyi képviselők a javaslatot, hogy nevezzék át Pozsony-Újvárosban a Kutuzov utca azon részét, ahol a védelmi tárca és a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői (OS SR) vezérkarának székhelye található. A javaslatot még a pozsonyi városi képviselő-testületnek is jóvá kell hagynia.

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter több szempontból is nagyon fontosnak tartja az átnevezést. Viestet a szlovák hadtörténet talán egyik legfontosabb alakjának nevezte. „Valószínűleg nem találunk fajsúlyosabb nevet“ – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy Kutuzov, akinek jelenleg az utca nevét viseli, nincs kapcsolatban sem Pozsonnyal, sem Szlovákiával, sem pedig a fegyveres erőkkel. A névváltoztatást az Orosz Föderáció több mint egy éve tartó ukrajnai katonai agressziójával összefüggésben is indokoltnak tartja.

A Kutuzov utcát Mihail Illarionovics Golenyiscsev-Kutuzovról, a cári orosz hadsereg tábornagyáról nevezték el. Ő vezette a birodalmi orosz csapatokat a 18. és 19. század fordulóján a katonai, köztük a Bonaparte Napóleon vezette francia hadsereggel folytatott konfliktusokban.

A minisztérium azt javasolja, hogy a terület a jövőben Rudolf Viest hadseregtábornok nevét viselje, aki 1940-től Eduard Beneš emigráns kormányának tagja volt.

Az első köztársaság idején Viest aktív katonai szolgálatának 6 évében Pozsonyban dolgozott, ahol magas parancsnoki és vezérkari posztokat töltött be. 1944 novemberében Ján Golian tábornokkal együtt német fogságba kerültek. Előbb Berlinbe, majd flossenbürgi koncentrációs táborba hurcolták őket, ahol 1945 márciusában vélhetően mindketten meghaltak.

Viestet élete során és halála után is számos csehszlovák, szlovák és külföldi kitüntetésben részesítették.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban