Na hlavný obsah

A Kreml elítélte a kijevi szerzetesek elleni nyomásgyakorlást

A történelminek tekintett Ukrán Ortodox Egyház szerzeteseinek a bérleti szerződés megsértése miatt kell elhagyniuk a a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostort.

A Kreml elítélte a kijevi szerzetesek elleni nyomásgyakorlást
Foto: TASR/AP

Oroszország határozottan elítéli a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor szerzeteseinek kilakoltatását, valamint az ukrán hatóságoknak a papok és az Orosz Ortodox Egyház elleni nyomásgyakorlását – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

Peszkov szerint a kolostor papjainak Oroszországba való evakuálásáról nekik maguknak kell dönteniük, de az Oroszország nem marad közömbös a sorsuk iránt.

Az Orosz Ortodox Egyház által történelminek tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) szerzeteseinek az ukrán kormánynak a bérleti szerződés megsértésre hivatkozó ultimátuma értelmében szerda éjfélig el kellett volna hagyniuk a kolostort.

Ha az áthidalónak szánt hivatalos ajánlatnak eleget téve átpártoltak volna a rivális, a kijevi vezetés támogatásával létrehozott Ukrajnai Ortodox Egyházhoz (PCU), maradhattak volna. A szerzetesek bíróságon támadták meg a kilakoltatást.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban