Na hlavný obsah

A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja nem állít köztársaságielnök-jelöltet a közelgő választásokon

A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársaságielnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte ma (szerdán) Pervin Buldan, a párt társelnöke egy sajtótájékoztatón.

A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja nem állít köztársaságielnök-jelöltet a közelgő választásokon
Foto: politikyol.com

Buldan a felszólalásában úgy fogalmazott: „történelmi felelősségünket teljesítjük az egyszemélyi vezetés ellen“. Pervin Buldan szavaival arra utalt, hogy a lépés a legnagyobb ellenzéki pártszövetség jelöltjét, Kemal Kilicdaroglut erősíti, aki visszaállítaná az ország parlamentáris berendezkedését a jelenlegi végrehajtó elnöki rendszer helyett.

A korábbi parlamentáris berendezkedést egy 2017-es népszavazás után váltotta fel az elnöki rendszer, több jogkörrel ruházva fel az államfőt. Kilicdaroglut – a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét – egy másik, hatpárti ellenzéki pártszövetség jelölte Recep Tayyip Erdogan török elnök kihívójaként. Az Erdogan által vezetett kormánypárt, a konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) immár két évtizede áll az ország élén.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban