Na hlavný obsah

Morawiecki: az ukránok a vérükkel fizetnek azért, hogy egyeseknek fontosabb volt Európában a pénz, mint a kontinens biztonsága

Európa szabadságharca nem ért véget 1989-ben a kommunista rendszerek bukásával, de folytatódik, most épp Vlagyimir Putyin orosz elnök fasizmusa ellen - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy nem a központosított Európát, hanem az erős nemzetállamok erős Európáját képviseli.

Mateusz Morawiecki
Foto: TASR/AP

„Az, hogy Európa küzdelme és szabadságra való törekvése 1989-ben nem ért véget, az mutatja a legjobban, ami ma keleti szomszédunknál történik” – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A németországi Heidelbergi Egyetemen előadást tartva kifejtette, szerinte az orosz hadsereg annak eredményeként szállta meg Ukrajnát, hogy egyesek előrébb helyezték Európában az üzleti érdekeiket a kontinens biztonsági érdekeinél, amiért ma az ukránok a vérükkel fizetnek.

Morawiecki fasisztának nevezte az orosz tekintélyelvű Vlagyimir Putyint, akit elvakított saját világáról alkotott elképzelése. A kormányfő szerint azonban ha érvényesülne Putyin világszemlélete, annak beláthatatlan következményei lennének Európa számára, és a világban elfoglalt helye marginálissá válna.

Morawiecki arról is beszélt, hogy azért európai, mert lengyel, s ezért nem a központosított Európát, hanem az erős nemzetállamok erős Európáját képviseli.

„Meg kell találnunk az egyensúlyt Nyugat, Kelet, Észak és Dél-Európa között“ – tette hozzá a lengyel miniszterelnök.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban