Na hlavný obsah

Az inflációellenes garancia a kereskedők kezdeményezése

Az inflációellenes garancia kereskedők kezdeményezése, a Szlovák Köztársaság Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériuma biztosította a szükséges hátteret a tárgyalásokhoz és a megállapodás nyilvánosságra hozatalához - közölte a tárca kommunikációs osztálya a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége igazgatótanácsi elnökének, Milan Lapšanskýnak a földművelésügyi tárca és az üzletláncok közötti 3 hónapos élelmiszerár-befagyasztásról szóló megállapodásával kapcsolatos március 17-i megjegyzéseire reagálva.

Foto: TASR

„A minisztérium szigorúan tartja magát törvényi hatásköréhez, és nem avatkozik be a beszállító-vevő kapcsolatokba. Ez a nem megrendelésekre és tilalmakra, hanem tárgyalásokra, megállapodásokra épülő megközelítés a tárcának már az elmúlt egy évben, a 13 alapélelmiszer árstabilitásával kapcsolatos memorandum alkalmával, és legutóbb a múlt héten is bevált, amikor is a kereskedők megállapodtak a maguk választotta élelmiszerek Inflációellenes garanciájáról“ – hangsúlyozta a földművelésügyi minisztérium.

„Lapšanský széleskörű tapasztalattal rendelkezik az élelmiszerekkel kapcsolatos politikai kampányokat illetően, és saját múltbeli hibáiból kiindulva is tudnia kellene, hogy milyen valós lehetőségei vannak a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumnak a magas élelmiszerárak kezelése során. Samuel Vlčan miniszter 2021 júniusi hivatalba lépése óta szisztematikusan foglalkozik az élelmiszer-önellátás kérdésével. Az elmúlt évben a minisztérium több száz millió eurót költött az elhanyagolt élelmiszeripari szektorba irányuló beruházásokra, és milliókat nyújtott állami támogatásként az energiaválság idején“ – tette hozzá a szaktárca.

Lapšanský hétfőn azt mondta, hogy a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC) tagjai semmilyen módon nem hajlandók ráfizetni az energiaszolgáltatók vagy az üzletláncok nagyobb nyereség érdekében tett törekvéseire. Egyúttal nyilvánosan elutasítanak minden, populista javaslatokon alapuló, választás előtti élelmiszerkampányt.

A populista politikai tevékenységre szerinte Vlčan az üzletláncokkal karöltve tett fellépése is példa. Bár a földművelésügyi tárca március 17-én megállapodást kötött velük bizonyos kiválasztott termékek árainak 3 hónapos időtartamra szóló befagyasztásáról, a megállapodás aláírását megelőző utolsó napokban a pékek több külföldi üzletlánc pultjain megtalálható termék esetében is közel 10%-os indokolatlan emelést észleltek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban