Na hlavný obsah

Csökkent az orosz támadások száma Bahmutnál

Az elmúlt napokban jelentősen csökkent az orosz támadások száma Bahmutnál és környékén - közölte az amerikai Hadtudományi Intézet. A városnál hosszú hónapok óta a legintenzívebb harcok dúlnak az Oroszország által tavaly kirobbantott ukrajnai háborúban.

Az orosz hadsereg TOS-1 nehéz lángszóró rendszere.

Az elmúlt napokban jelentősen csökkent az orosz támadások száma Bahmutnál és környékén – közölte március 16-i, csütörtöki elemzésében a washingtoni székhelyű Hadtudományi Intézet (ISW).

Az eredetileg több, mint 70 ezer lakosú városban már csak kevesebb, mint 3 000-en maradtak, köztük 33 gyerek – írta a The Kyiv Independent a donyecki regionális katonai közigazgatás vezetőjére, Pavel Kyrylenkóra hivatkozva.

Bahmutnál hosszú hónapok óta a legintenzívebb harcok dúlnak az Oroszország által tavaly kirobbantott ukrajnai háborúban.

A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin a közelmúltban bírálta az orosz hadsereg parancsnokságát az alacsony lőszeradag miatt, és arra figyelmeztetett, hogy ha zsoldosai kénytelenek visszavonulni Bahmutból, az egész orosz front összeomolhat.

Március 13-án, hétfőn azonban úgy nyilatkozott, hogy már több lőszert kapnak. Most Prigozsin bejelentette, hogy zsoldoshadseregével sikerült elfoglalniuk az egyik falut, amely Bahmuttól 9 kilométerre északnyugatra fekszik.

Ian Stubbs brit katonai szakértő azonban felhívta a figyelmet az oroszok nagyszámú emberveszteségére.

„Múlt év májusa óta 20-30 ezer orosz- és Wagner-katona halt meg, illetve sebesült meg csak Bahmut környékén a mindössze 25 kilométeres területi előrenyomulás során“ – mondta Stubbs.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban