Na hlavný obsah

Tizenöt éve nem látott ekkora bankcsődöt a világ

A 2008-as pénzügyi válság óta nem látott bankcsőd rázta meg az Egyesült Államokat, miután a 16. legnagyobb amerikai bank, a kaliforniai Silicon Valley Bank (SVB) irányítását az amerikai pénzügyi szerveknek kellett átvenniük, mivel a bank fizetésképtelenné vált.

Tizenöt éve nem látott ekkora bankcsődöt a világ
Foto: TASR/AP

Vasárnap rendkívüli intézkedéseket jelentett be a Fed a pénzügyi fertőzés elkerülése érdekében, és kiderült, hogy egy másik pénzintézetet, a Signature Bankot is bezárásra ítélt a felügyelet.

Az eseményekkel kapcsolatban sorra szólalnak meg a szakértők, és a 2008-as Lehman Brothers-összeomlást megjósoló Wall Street-i elemző és befektető, Robert Kiyosaki elárulta, hogy szerinte melyik bank lesz a következő, amelyik fizetésképtelenné válik. A neves pénzügyi elemző szerint a legfőbb probléma a kötvénypiac, és szerintem a következő bank, amelyik bedől, a Credit Suisse lesz.

Kiyosaki a továbbiakban kifejtette, hogy a kötvénypiac – amit a gazdaság legnagyobb problémájának nevez – „komoly bajba“ fogja sodorni az Egyesült Államokat. Emellett arról is beszélt, hogy az amerikai dollár gyengülésére számít.

Az alapvetően a techszektor finanszírozójaként működött, a startup-szektor bankjaként emlegetett Silicon Valley Bank bedőlését követően a kriptopiac meglepő szárnyalásba kezdett a Bitcoin (BTC) árfolyam meglepő magasságokba lőtt ki.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban