Na hlavný obsah

Országos méretű sztrájk Franciaországban

A tervezett nyugdíjreform ellen tiltakoztak a közszférában dolgozók. A rendőrség szerint több mint 3 és fél millióan tüntettek, leállt az üzemanyag-szállítás, a vonatközlekedés nagy része és csökkentették a repülőjáratok számát.

Országos méretű sztrájk Franciaországban
Vasúti dolgozók tüntetnek a franciaországi Strasbourgban. Foto: TASR/AP

Franciaországban kedden hatodik alkalommal tiltakoztak országos munkabeszüntetéssel és utcai felvonulással a közszférában dolgozók a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, amelyet Emmanuel Macron államfő a mandátumának egyik legfőbb intézkedéseként harangozott be. A részvétel meghaladta a korábbi megmozdulásokét: a rendőrség szerint több mint 1 millióan, a szakszervezetek szerint 3 és fél millióan tüntettek több mint kétszáz városban.

A munkabeszüntetések ma is folytatódnak. A tiltakozás célja, hogy a kormány visszavonja a reformjavaslatot, amelynek értelmében a nyugdíjkorhatár a jelenlegi 62 évről 64 évre emelkedne.

A szakszervezetek szerint a dolgozók az ország valamennyi olajfinomítóját elfoglalták, így az üzemanyag-szállítás leállt az országban. Az állami vasúttársaság a vonatok 80 százalékát törölte, és fennakadások voltak a nemzetközi közlekedésben is. A polgári légiközlekedési igazgatóság a légitársaságokat tegnap és ma is a járataik számának csökkentésére kérte. Párizsban leálltak a hulladékfeldolgozók és a hulladékszállítás is szünetelt tegnap.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban